Facebook

Skrold Antikvariat on Facebook

SOE i Danmark

Special Operation Executive (SOE)

Da Churchill overtog posten som premiereminister i England 1940, kort efter Danmark og Norges besættelse blev det hurtigt besluttet at oprette en enhed der skulle hjælpe med at danne modstandsbevægelser i de besatte lande. Det blev til Special Operation Executive (SOE). Den blev også omtalt som ”Churchills hemmelige hær” og ”The Baker Street Irregulars” eller ”Afdelingen for beskidte kneb”.

SOE-agenterne, der blev uddannet på afsidesliggende slotte og herregårde rundt om i Storbritannien, bestod af indfødte fra de besatte lande, for Danmarks vedkommende mestendels søfolk og danskere, der tilfældigvis var i udlandet, da landet blev besat. Fra Norge lykkedes det for en hel del soldater at undslippe til England og tilslutte sig de frie norske styrker, hvorfra der var et stort rekrutteringsgrundlag.

I slutningen af 1941 var de første agenter klar til at blive sendt til Danmark. Den 27. december kl. 3 om morgenen blev Carl Johan Bruhn og Mogens Hammer kastet ned med faldskærm nord for Haslev. Nedkastningen mislykkes, kun Mogens Hammer overlevede, Carl Johan Bruhns faldskærm åbnede ikke, og han blev dræbt i faldet. Senere vakte fundet af Carl Johan Bruhn stor opstandelse hos dansk politi og den tyske besættelsesmagt, da man undersøgte liget og fandt en skjult pistol med wireaftræk, som gjorde at pistolen kunne affyres med hænderne over hovedet.

De næste hold af agenter, som blev indsat, holdt ikke ret længe, ca. et halvt år, så var dansk politi og tyskerne på sporet af dem, på grund af dårlig sikkerhed og åbenmundethed. Den nye chef for SOE i Danmark, Chr. Michael Rottbøll, blev dræbt af dansk politi den 26. september 1942. Man kan læse mere om Rottbøll i ”Manden bag myten” og ”Faldskærmschef fra Børglum Kloster” .

I starten af 1943 sendte SOE de næste hold agenter af sted til Danmark. Den nye leder af SOE-agenterne i Danmark, Flemming B. Muus, fik godt styr på organisationen. Modtagelsen af våben og sprængstoffer, uddannelsen af modstandsfolk, sabotagen mod jernbanerne og den krigsvigtige industri kørte så godt at Churchill efter krigen omtalte den danske modstandsorganisation som ”second to none”. Flemming B. Muus var leder til slutningen af 1944, hvor tyskerne efterhånden begyndte at komme så tæt på ham, at man blev enig om at han trængte til ferie i England. Som midlertidig leder blev Ole Lippmann indsat, men det skulle vise sig at blive for resten af krigen. Mens Flemming B. Muus var i England, blev det konstateret at der var rod i regnskabet over de penge som var beregnet til agenterne og modstandsarbejdet i Danmark. En hel del af beløbet var havnet på Muus’s egen konto. Sagen resulterede i en engelsk fængselsdom til Flemming B. Muus efter krigen. Flemming B. Muus har berettet om krigstiden og sagen i ”Ingen tænder et lys” .

1 comment to SOE i Danmark

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>