Facebook

Skrold Antikvariat on Facebook

9. april

I år er det 70 år siden Tyskland overfaldt Danmark og Norge og dermed inddrog danskerne i 2. verdenskrig. Selvom Danmark slap meget let igennem krigen og ikke var udsat for større krigshandlinger og bombninger som i resten af Europa, er det stadig den dag i dag et emne som optager mange mennesker. Der laves film, dokumentarprogrammer og radioudsendelser, skrives artikler og ikke mindst udgives bunkevis af bøger. I disse år skrives og udgives de sidste øjenvidne skildringer, hidtil lukkede arkiver åbnes op og nye forskere tager hidtil oversete emner og synsvinkler under behandling.

Jeg er født i 1964 og mine forældre er født umiddelbart før og under krigen. Mine bedsteforældre boede på landet og det er mit indtryk at de ikke mærkede meget til krigen derude. Dog var min morfar med til at bygge de tyske bunkers på vestkysten som arbejdsmand. Der er således ikke nogen familiemæssige grunde til at interessere sig for besættelsen. Min første erindring om verdenskrigen stammer fra skoletiden hvor jeg sammen med en kammerat legede røver og soldater. Vi havde lavet nogle hjelme af karton og dekoreret dem med hagekors, noget som jeg ikke vidste hvad var, men min kammerat sagde at vi skulle være tyske soldater. Bedst som vi løb rundt på skolens gange, blev vi stoppet af en meget vred lærer som straks bad os aflevere vores hjelme og gav os besked om hvad hagekorset repræsenterede. Jeg husker ikke hvad der blev sagt, men det gjorde indtryk, måske også fordi det var en af de få lærere som jeg kunne lide.

Det som er vigtigt at huske i dag, hvor der kommer mange spændende og fascinerende beretninger fra krigens tid, er, hvad hagekorset og nazismen står for af ondskab og umenneskelige handlinger.

Kristelig Dagblad har temasider om anden verdenskrig og de mange bøger der udkommer: 

Litteratur om stikkere, samarbejdspolitik, holocaust og Hitler hitter.

1 comment to 9. april

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>